articles

Úvod 2009/2010 LVVZ – EOA 2010
LVVZ – EOA 2010

Takové to už bylo, aneb výběr odvážlivců na lyžařském kurzu

4. ledna 2010 ve 12,00hod. vyrazila naše početná skupina Evropské obchodní akademie na lyžařský kurz do Pece pod Sněžkou. Cílem byla Vraní bouda a ski areál v Peci pod Sněžkou, kde jsme měli strávit týden nabitý zimními sporty – jízdou na lyžích, snowboardu, na běžkách i horskou turistikou.

Po dlouhé cestě autobusem jsme dorazili na parkoviště v Peci, ale konec naší cesty to ještě nebyl. Vyložili jsme celý náklad, autobus se otočil a odjel. Dále jsme totiž museli jít pěšky. Pro zavazadla přijela rolba, sice s asi dvouhodinovým zpožděním, ale přece. Rychle se stmívalo, a tak jsme museli „šlápnout do bot“. Nikdo z nás netušil, že cesta k boudě bude vlastně první zátěžovou zkouškou horské turistiky. Hodina stoupání nám dala pěkně zabrat. Dorazili jsme za tmy, mírně unavení, trochu zpocení a zmrzlí zároveň, ale to co nás čekalo, bylo už jen příjemné.

Kvalitní ubytování, dostatek dobrého jídla, pitný režim zde byl opravdu plněn. Kdykoli jsme měli možnost si dojít na horký čaj nebo studenou šťávu. Následujících pět dnů jsme už prožili v duchu pravého lyžařského výcviku, zdokonalování jízdy na snowboardu, horské turistiky v době aktivního volna, pravé koulovačky i běžkování. Snowboarďáci předváděli krásné i obtížné skoky a předháněli se, kdo bude nejlepší. Každý večer proběhla krátká přednáška a zhodnocení celého dne. Nutno podotknout, že jsme ke všem sportovním aktivitám přistupovali zodpovědně a statečně, bez zbytečných poznámek a výmluv. Nebýt jednoho nešťastného pádu a vykloubeného loktu, nic vážného se nestalo. Většina z nás řešila jen trochu bolavé nohy, ruce, záda, ale to ke sportu patří.

Počasí bylo pravé horské. Sluníčko, sněžení, vítr, mlha, to vše jsme měli možnost zažít. Své umění jsme pak předvedli v závěrečných lyžařských a snowboardových závodech, kde nejlepší byli odměněni. Poslední páteční večer jsme se rozloučili poděkováním našim instruktorům, paní profesorce Štulcové, která celý kurz zorganizovala, a také personálu horské chaty. Služby a ochota pracovního personálu byly skutečně velmi milým překvapením pro nás všechny.

Co říci závěrem: „Celý lyžák se nám určitě moc líbil.“ „A to je opravdu hezké slyšet“ – podotkla paní profesorka nakonec.

Účastníci lyžařského zájezdu 2010 a Mgr. Soňa Štulcová