articles

Úvod 2012/2013 Projekt Think Big School
Projekt Think Big School

Jak změnit něco v našem okolí? Jak představit projekt veřejnosti či odborné komisi? Jak připravit prezentaci nebo vytvořit jednoduché webové stránky? To jsou některé z otázek, kterými se zabývali studentky a studenti 2.A v projektu Thing Big School ve dnech 27. a 28. května letošního roku. Jedná se o program, který se snaží podpořit tvořivost a podnikavost studentů. V České republice byl spuštěn v roce 2012 společností Telefonica. Partnery projektu jsou Junior Achievement Young Enterprice a Mozilla.

Účastníci se první den dozvěděli o tom, jaké projekty už byly realizovány, jak přemýšlet o svých nápadech. Také je čekala první skupinová spolupráce, která byla zpočátku trochu rozpačitá, protože členové jednotlivých týmů byli vybráni losováním. Nikdo tedy předem nevěděl, s kým bude spolupracovat. Nakonec zavládla atmosféra plná porozumění a nových nápadů. Všichni si vyzkoušeli i první týmovou prezentaci, kde si jednotliví zástupci vzájemně předávali slovo a doplňovali se. Výsledky byly skvělé.

Druhý den jsme všichni odjeli do centrály Telefonicy v Ústí nad Labem, kde žáky čekal opravdu náročný den. Po úvodních cvičeních jsme si prohlédli call-centrum, kde operátoři řeši běžné problémy uživatelů, ale také uzavírají nové smlouvy a vysvětlují nejasnosti.

Pak už na všechny čekalo další rozlosování do skupin a práce na "vlastním" projektu včetně přípravy prezentace a jednoduchých webových stránek.

Odpoledne patřilo prezentacím před odbornou komisí a hodnocení celé práce. Všichni uspěli - naučili se, jak vytvořit zajímavý projekt, co všechno zvážit při jeho realizaci, jak ho představit hodnotící komisi. Ceny pro nejlepší získaly "jen" tři týmy, ale všichni odvedli velký kus práce. Mnozí překonali sami sebe, když museli před cizími lidmi obhajovat své myšlenky a nápady a také bojovat s trémou, která je občas zcela nečekaně přepadla.

Díky patří také organizátorům obou dnů Martině Holkové a Michalu Havlovi, kteří měli vše perfektně připravené, včetně výborného občerstvení.

Zde je několik vyjádření žáků 2. A:

Líbilo se mi to, protože je to dobrá zkušenost, jednou se nám to bude určitě hodit.

Líbila se mi práce v kolektivu a vytváření prezentací.

Zaujala mě příprava webových stránek a jejich vytváření.

Naučila jsem se lépe pracovat v kolektivu. Líbilo se mi.

Líbila se mi spolupráce, metoda brainstorming.

Skvělá zkušenost s týmovou prací, perfektní občerstvení.

Naučila jsem se kolektivně pracovat.

-lc-