articles

Úvod 2012/2013 Exkurze do synagogy
Exkurze do synagogy

Dne 30.4.2013 naše třída (1.E) navštívila děčínskou synagogu.

Ačkoli jsme se domnívali, že nám látka probraná v hodinách ZSV (základy společenských věd) stačila a že o židovské víře a způsobu života Židů víme „vše“, zjistili jsme hned za masivními, vstupními dveřmi do synagogy, jak moc jsme se mýlili!

Naší skupiny v čele s paní profesorkou Soňou Štulcovou se ujala průvodkyně, která nám popisovala historii synagogy a vyprávěla zajímavé avšak smutné příběhy a osudy lidí po 2. světové válce, ale také vše o tom, jak to vlastně chodí v běžné i ortodoxní židovské domácnosti. Celá prohlídka probíhala formou diskuze.

Na závěr proběhla jakási soutěž, kdy jsme odpovídali na nám položené otázky. Avšak mnohdy nebylo i přes usilovné lámání si hlavy v našich silách dobrat se odpovědi. Na konci exkurze jsme měli možnost shlédnout právě probíhající výstavu děl umělce, který byl členem Charty 77.  Jeho díla na mne dýchla velice zvláštní atmosférou.

Troufám si říci, že na koho nezapůsobila nikterak zvláštním dojmem díla pana doc. Josefa Císařovského, v tom musela zanechat velmi hluboký dojem majestátnost synagogy, to cosi mystického, před čím se nedá jen tak uniknout. Pak už zbývalo jen rozloučení a cesta domů.
Nebylo to však poprvé a ani naposledy, co naše škola spolupracovala s touto již 100let starou památkou.

Pár dní na to se nám do rukou dostala pozvánka na další akce, které spolupořádá děčínská synagoga, např. návštěva Terezína k uctění památky obětí 2. světové války, ale i komornější akce konané přímo v budově synagogy.

Jitka Hloušková (1.E)