articles

Úvod 2012/2013 Zajímavý výlet do Prahy - 1.S a 1. B
Zajímavý výlet do Prahy - 1.S a 1. B

Hezký den by asi neměl začínat v 5:10 zvoněním otravného budíku J. Nicméně i přes tuto nedokonalost se účastníci zájezdu doklouzali před budovu naší školy a v 6:50 jsme už byli na cestě do našeho hlavního města. Nejprve byla na plánu očekávaná exkurze naší veřejnoprávní, totiž České televize.

Jelikož jsme na Kavčí hory dojeli trochu dříve, usadili jsme se na lavičkách před recepcí. Po nějaké chvilce čekání nás paní průvodkyně dovedly do poněkud komunisticky vyhlížející přijímací místnosti, kde nám pověděly něco z historie společnosti a prozradily několik zajímavostí o nejstarším televizním médiu u nás. Dozvěděli jsme se například, že se v celém komplexu nachází 36km chodeb a že pod ním jsou ohromné sklady všeho, co bylo kdy při natáčení použito. Poté nám byl promítnut krátký film o ČT. Velikou atrakcí byl také detailní model celého areálu.

Následně jsme byli rozděleni na dvě skupiny a vydali jsme se vstříc nekonečným chodbám televize. Nejprve jsme navštívili studio 1, kde se natáčí například Pošta pro tebe s Ester Janečkovou. Dokonce zde byl k vidění pozůstatek otočných dveří. Paní průvodkyně nám vysvětlila systém klimatizačních průduchů a reflektorů, kterých bylo ve studiu snad 128. Následoval přesun ke studiu 2, kde už bylo vše připraveno k vysílání publicistického pořadu Sama doma. Celá naše skupinka se zde i vyfotila. Ve studiu 3 se natáčelo, naše průvodkyně zařídila, že jsme se tam mohli podívat. Natáčel se dětský pořad Planeta YO a naživo jsme viděli oblíbenou mladičkou Marii Doležalovou, známou ze seriálu Comeback jako Sašu. Čtyřka byla ze všech studií největší. Po prohlídce posledního, pátého studia jsme pokračovali do režie studia. Zde jsme si prohlédli starší mixážní pult. Průvodkyně chtěla, abychom si s ní zazpívali a mohla tak pult názorně předvést, po chvíli to ale vzdala.

Ve vedlejší místnosti bylo vystaveno několik rekvizit, nejpopulárnější byly zejména paruky, které zaujaly hlavně kluky z naší třídy. Celá prohlídka trvala zhruba 2 hodiny, obešla se bohužel bez návštěvy newsroomu a zpravodajských studií, kam jsem se těšil.

Poté jsme popojeli ke Kongresovému centru. Z vyhlídky se nám zobrazilo panorama Prahy jako na dlani. Přešli jsme známý Nuselský most, náš počet se (ale/však/bohužel/bohudík) nezměnil. Došli jsme do Policejního muzea, kde následovala beseda s policistou o kyberšikaně a problémech virtuálního světa. A protože byl policista trochu střelený, beseda nás bavila.

Posledním bodem našeho výletu byla procházka Prahou. Příjemná paní průvodkyně nám přitom vykládala o památkách. Prošli jsme pod Prašnou bránou, přes Staroměstské náměstí až ke Karlovu mostu, kde poučná část skončila. Vrátili jsme se na “Staromák” a dostali hodinový rozchod. S kamarádkami jsme si dali výbornou palačinku s Nutellou a banánem a “nakoupili” jsme u Cartiera a Diora ve známé Pařížské ulici. Nutno dodat, že padlo nejedno “Ty vole!”.J. Nakonec jsme se podívali i do kavárny Starbucks. Při našem odchodu se jakási indická menšina rozvášnila před Orlojem a přidalo se k nim i několik zahraničních turistů. Tančili a zpívali.

No a pak už jsme se jen vydali na poněkud únavnou cestu zpět do domovského Děčína. A protože já jsem vždy něco extra, mě vysadili dříve než zbytek spolužáků a spolužaček. :P Myslím si, že jsme si celý výlet náramně užili a budeme na něj vzpomínat.

Lukáš Komers, 1.S