articles

Úvod 2012/2013 Seznamovací pobyty prvních ročníků
Seznamovací pobyty prvních ročníků

V průběhu září absolvovali žáci prvních ročníků týdenní seznamovací pobyt s ekologickou nebo sportovní tematikou. 1. A, B a E strávily týden v Ekologickém středisku Libereckého kraje v Oldřichově v Hájích a 1. S prožila týden ve Sportcentru Jiřetín pod Jedlovou.

Žáci strávili spolu zajímavý týden vyplněný různými aktivitami. Měli možnost poznat nejen své spolužáky, ale také sami sebe (-lc-)

A jak se líbilo samotným žákům? Zde je jeden jejich příspěvek:

Seznamovací kurz se sportovním zaměřením - Jiřetín p. Jedlovou

Z ačalo to jednoho už poměrně chladného pondělního rána. Ačkoliv se naše třída během několika dní ve škole už trochu “oťukala”, stále jsme se ještě měřili trochu nesmělými pohledy. Po celkem krátké cestě autobusem jsme dorazili do cíle - Sportcentrum Jiřetín pod Jedlovou. Ihned po příjezdu jsme se ubytovali - a to byla první rána - na pokoji je nás deset! Když jsme se trochu rozkoukali následoval krátký brífink v podobě četby řádu zařízení, který paní profesorky zakončily prohlídkou areálu. A že nebyl malý - tenisové kurty, fotbalové, basketbalové, beachvolejbalové a nohejbalové hřiště, hřiště na minigolf a plácek s atrakcemi (nejen) pro malé děti. Následoval oběd. Ten sice nebyl nic moc, ale rýže se narozdíl od blemcavé omáčky dala pozřít. Poté následoval polední klid na pokojích, kde se už začaly lámat první ledy. Ono nám nezbylo nic víc, než si povídat, protože pod námi byla mateřská školka a děti si dávaly šlofíka.

Hodinka uběhla a mohlo započít odpolědní zaměstnání. Naše skupinka KREATIVITA PODNIKÁNÍ měla na rozdíl od sportovců individuální program a tak jsme se s paní prof. Zelenou vydali na menší túru po křížové cestě na Křížovou horu. Nahoře jsme utvořili tři skupinky: Jéj a Ti druzí po třech lidech a tým Zelí, kde nebyl nikdo jiný než paní prof. Zelená. No a hned jsme si dali pár her a trochu jsme si popovídali, což si myslím, že nás sblížilo ještě více.

V době osobního volna jsme se vydali celá 1.S do Jiřetína. Tady jsme si u našich vietnamských spoluobčanů koupili nejrůznější sladkosti, limonády atd. Večer přišli dvě sympatické dívky a hrálo se na schovku. Polovina třídy dostala 50 kliků za to, že jsme se schovali za nevytyčenými hranicemi. Na odlehčení jsme potom hráli hry “Blázni” a “Seznamka” ze všemi oblíbené Partičky. Jinak  odpolední volno a večery probíhaly ve znamení horrorů.

V úterý po snídani měla naše skupinka volejbalové dovednosti, později jsme hráli, nebo spíše prohráli přehazovanou. Po celkem dobrém obědě (kynuté meruňkové knedle) a oblíbeném poledním klidu jsme opět měli dovednosti. No a po naopak odporné večeři byl zbytek večera volný.

Ve středu bylo ošklivé počasí, a tak se uskutečnil turnaj ve stolním tenise, který byl proložen kvízy. Odpoledne celá třída (s velikým nadšením) vyrazila na zříceninu hradu Tolštejn a poté do města, do obchůdků. Večer pokračoval ve veselém znamení, neboť si pro nás holky z pondělka připravily módní přehlídku, kde vystoupila Lady Gaga, model “Recyklované šaty”, sportovec v důchodu, nebo například model “Soudruh ze SSSR”. Poté jsme měli za úkol předvést scénku. Objevil se Kameňák, děvčata zatančila, nechyběla populární Iva Pazderková àla Blondýna na gyndě, která bezpochyby byla třešničkou na dortu, kluci uchváceni KSČM předvedli Spartakiádu a paní profesorka Štulcová za recitace p. prof. Zelené zahrála útržek Erbenovy básně Vodník.

Čtvrteční den byl zajímavý převážně odpoledne, protože naše kreativita měla turnaj v minigolfu, u kterého jsme se hodně bavili. Sportovci měli chudáci celý den turnaje. Navečer byly vyhlášeny výsledky a byla rozdána spousta cen a i když se třeba nedostalo na každého, rozdělili jsme se.

V pátek, po vydatné snídani a několika energy drincích, jsme uklidili ten neuvěřitelný „bordel“  a svlékli postele. A aby na nás jen tak nezapomněli, nechal jim náš mistr sportovec malý suvenýr v podobě rozbitých hodin. No a potom Hurrrrá domů! Myslím si, že seznamovák splnil účel, a že jsme se celkem dobře sblížili. A na závěř pár veršů:

Jsme třída plná jenom fajn lidí,

ti, co to nevědí, uvidí za chvíli,

ti, co to uvidí, ti si nás oblíbí,

věřte nevěřte, ale mějte nás rádi,

učení, sport, práce, snad nám nevadí,

dávejte jedničky a budeme kamarádi.