articles

Úvod 2011/2012 Exkurze v rádiu Svobodná Evropa
Exkurze v rádiu Svobodná Evropa

Ve čtvrtek 26. 4. 2012 naše třída 3. E společně s profesorkou Mgr. Písaříkovou a profesorem Mgr.Tomkou navštívila rádio Svobodná Evropa.

Do Prahy jsme dorazili v dopoledních hodinách. Zbývaly nám ještě asi dvě hodiny do začátku exkurze, a tak jsme měli rozchod na Václavském náměstí.

 Po hodině volna jsme se vydali metrem na místo určení. Následovalo několik společných fotek na památku tohoto výletu. Abychom mohli vstoupit do radia, tak musela ochranka zkontrolovat naši identitu podle občanského průkazu a my jsme následně procházeli bezpečnostním rámem. Poté, co jsme toto absolvovali, na nás uvnitř čekala průvodkyně. Byla to příjemná paní, která uměla velmi dobře anglicky a byla velmi pyšná na to, kde pracuje. Přibližně hodinu jsme měli přednášku o historii rádia. Dozvěděli jsme se také, kde všude ve světě mají své pobočky a tzv. redaktory na volné noze.

Po malé přednášce jsme měli možnost projít celé rádio, které má asi pět pater a je opravdu prostorné. Budova je neuvěřitelně moderní, schody postavené ze skla a celá atmosféra uvnitř byla velmi zvláštní. Když jsme se procházeli po budově, neslyšeli jsme ani hlásek. Každý redaktor se věnuje své práci pečlivě a pozorně. Pracuje zde mnoho národnostních skupin a imigrantů. Zajímavostí pro nás  byl zákaz fotografování určitých částí budovy a zaměstnanců. Průvodkyně nám vysvětlila, proč to tak je. Většina zaměstnanců jsou imigranté a jejich povinností je ochrana jejich identity. Všichni jsme toto varování respektovali a fotili jsme jen povolená místa.


Asi je každému známé, že zde pracuje náš bývalý profesor Luděk Beran. A tak naším hlavním cílem bylo potkat ho a popovídat si s ním. Čekal na nás na střešní terase. Neměl moc času, ale i tak jsme s ním prohodili pár slov. Řekl nám, jak se mu tato práce líbí, ale také to, že mu chybí učení (hlavně matematika). Bylo milé ho zase vidět.

 Asi po půl hodině následovalo rozloučení a návrat na Václavské náměstí. Jelikož naše třída je plná děvčat (až na naše čtyři kluky), rozhodli jsme se ještě chvilku nakupovat. Po návratu do Děčína jsme se rozloučili a jeli domů.

 Myslím, že za celou svou třídu mohu říci, že tento výlet byl velmi příjemný a dozvěděli jsme se mnoho nových informací z historie. Velké díky patří profesorům, kteří se s námi na tento výlet vydali.

3.E