articles

Úvod 2011/2012 "Lidská práva kolem nás - Menschenrechte vor der Haustür"
"Lidská práva kolem nás - Menschenrechte vor der Haustür"

To je název projektu, který se zabývá lidskými právy z různých hledisek. První setkání českých a německých studentů proběhlo ve dnech 23.- 25. dubna  2012 v německém městečku Liebethal. Účastnilo se ho 18 českých studentů z Evropské obchodní akademie a 10 německých studentů z Berufsschule für Soziales (Odborná škola pro sociální záležitosti).

Workshop se zaměřil také na to, jak se můžeme my osobně zapojit do pomoci lidem, jejichž lidská práva nejsou dodržována. Jednalo se o projekt česko-německý, a z toho důvodu se střídali němečtí a čeští moderátoři. Celý projekt byl financován z euroregionu Labe/Elbe. Workshop samotný realizovalo české sdružení ANTIKOMPLEX zastoupené Terezou Vávrovou a německé sdružení AKTION ZIVIL COURAGE, jehož zástupkyní byla Ramona Meisel. Obě moderátorky a pořadatelky workshopu spolu s překladatelkami Wiebke a Markétou zaslouží veliké díky za odvedenou práci.

Den první:

Odjezd z ČR byl v Pondělí 23. dubna v 8:40 z Děčína.  Po přesunu do Liebethalu a ubytování následovala  první část programu, ve které jsme se pomocí jazykových her a vzájemné spolupráce snažili lépe poznat německé kolegy. Po vydatném obědě proběhl seminář vedený studenty z Drážďanské univerzity, kteří se zapojili do sdružení Amnesty International. Zde se uplatnila výkladová i zábavná forma semináře a vždy byl dán prostor diskuzi. Kdo dával, pozor mohl se ledacos dozvědět. Po práci a všech seminářích byla na řadě zábava a táborový oheň. Vše mělo fantastického přátelského ducha.

Den druhý:

Po snídani jsme odjeli do Pirny  na policejní stanici. Zde nás přivítal urostlý sympatický policista, jenž se pyšnil hodností náčelníka Pirnské policie. Po prohlídce celé budovy a autoparku následovala diskuze s ním, a s paní, která se zabývala rovnoprávností žen a mužů, což je v Německu dost vážné téma. V odpoledním programu naše oči upoutaly dvě mladé a krásné české dívky,  což jen potvrdilo rčení, že česky jsou prostě nejhezčí. Slečny byly z Karlovy Univerzity a studovaly práva. Přiblížili nám problematiku různých lidských práv a také nás seznámily s listinou práv a svobod. Ve skupinové práci pak vznikaly úžasné plakáty, které jsou k vidění v útrobách Evropské obchodní akademie. Po semináři následoval stejně příjemný večer jako ten předchozí.

Den třetí:

Poslední den měl lehce pochmurný nádech. Neboť se nikomu z nás prostě nechtělo domů. Ráno nás přivítala další zástupkyně Amnesty Itenational. Zabývala se politickými vězni a její vyprávění asi nenechalo nikoho chladným. Prostřednictvím dopisů se snažila pomoci politickým vězňům po celém světě. A právě Amnesty Iternational pomohla i Václavu Havlovi, prvnímu prezidentovi České republiky. Poté nás čekala závěrečná fáze a „hra“, v které měl každý svou danou roli. Zbývalo jen zhodnocení projektu a smutné a nechtěné loučení.

Celý projekt byl organizačně perfektně zvládnut a já osobně jsem moc rád, že jsem se mohl podílet. Druhé setkání proběhne v Děčíně ve dnech 25. – 27.  června 2012. A my všichni už se na něj moc těšíme.

Ps: pokud se vám naskytne příležitost zapojit se do podobných projektů, neváhejte! Je to úžasná zkušenost.

Jakub Forró, 3. S