articles

Úvod 2010/2011 Vídeň 2011
Vídeň 2011

Tři dny plné zážitků a objevování krásných zákoutí strávili studenti EOA na Moravě, ve Vídni a v údolí Wachau.

První den jsme navštívili Kateřinskou jeskyni v Moravském krasu, kde jsme obdivovali především postavu čarodějnice a pohádkovou stěnu. Pokračovali jsme dále procházkou po zahradách zámku Lednice a prohlídkou jeho nádherných interiérů. Cestou do Pasohlávek, kde jsme byli ubytováni v bungalovech, jsme se zastavili ještě v Mikulově a prošli se po náměstí s výhledem na Svatý kopeček.

Druhý den nás čekala celodenní prohlídka Vídně. Tu jsme zahájili v rozsáhlém parku zámku Schönbrunn s Neptunovou kašnou, bludištěm a úžasnými květinovými plochami. Všude voněly lípy a my jsme měli pocit, že se tu zastavil čas.

Ve zcela jiném období rakouské architektury jsme se ocitli před domem stavitele Hundertwassera. Tato stavba působí velmi zvláštně, protože odporuje všem zaběhnutým pravidlům. Najdeme zde okna různých tvarů, glazované barevné plochy, obklady v různých částech domu, zrcadlové plochy, keře a stromy vyrůstající na balkónech či rovnou ze stěn, neobvyklé tvary střech či zvlněné podlahy.

Odtud jsme zamířili na „Naschmarkt“ nebo také „gurmánskou míli“, což je dlouhá pěší zóna, kde se nachází různé restaurace, stánky s ovocem a zeleninou, ale i další věci ke koupi. Odtud jsme se přemístili ke katedrále sv. Štěpána – dominantě Vídně. Zde jsme si v klidu mohli prohlédnout vnitřní prostory dómu, posedět a vychutnat si typicky vídeňskou atmosféru nebo sledovat umělce prezentující své dovednosti na ulicích. Od Šteflu vedla naše pěší prohlídka k areálu zimní rezidence Habsburků – Hofburgu. Jedná se o komplex budov, v nichž můžeme vidět komnaty šlechticů, včetně pokoje císařovny Sissi. Naše putování sluncem rozpálenou Vídní končilo u pomníku Marie Terezie.

Všichni jsme se těšili na odpočinek a zábavu v Prátru, zábavním parku, jehož symbolem je obří kolo. Tato atrakce byla také první, kterou někteří z nás navštívili. Protože bylo jasno, měli jsme krásný výhled na celou Vídeň a mohli jsme si navštívené památky prohlédnout i z ptačí perspektivy. Zbývající čas jsme strávili různě. Milovníci adrenalinových atrakcí si tu přišli na své a ti umírněnější se bavili na autodromech, při závodech motokár apod.

Přenocovali jsme v mládežnické ubytovně a ráno vyrazili na poslední část naší cesty – údolím Wachau do romantických měst Melk a Dürnstein. Melk je obrovský klášter s velkou zahradou. Je to místo pro rozjímání nebo jen obyčejnou procházku s neobyčejným výhledem na údolí Dunaje či odpočinek v parku u kašny s rybami.

Naší poslední zastávkou bylo historické městečko Dürnstein se svými úzkými dlážděnými uličkami a bělomodrou věží kostela, která už zdáli vítá návštěvníky. Toto místo je proslulé také tím, že zde byl vězněn anglický král Richard Lví srdce. Prošli jsme se městečkem, někteří se podívali i do kostela, z jehož ochozu je překrásný výhled na údolí Wachau. Poslední nákupy suvenýrů, osvěžení v Dunaji a pak zpět do Čech.

Byly to krásné tři dny, které nám přinesly zábavu i poučení. Nemalou měrou k tomu přispěl i pan průvodce, který nás všechny převyšoval nejen svým věkem, ale i svou fyzickou zdatností. Tam, kde my jsme horkem „umírali“, kráčel pan průvodce elegantním krokem vpřed, aniž by jevil sebemenší známky únavy.

Výlet se opravdu vydařil, počasí bylo nádherné a určitě budeme ještě dlouho vzpomínat.

Mgr. Liana Cihelková

PS: máte-li své další postřehy, o které se chcete podělit, zašlete je na e-mail Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , ráda je uveřejním na webových stránkách.