articles

Úvod 2010/2011 EOA na královské svatbě
EOA na královské svatbě

Ve dnech od 28. 4. – 3. 5. 2011 se konal zájezd do Anglie, kterého se účastnilo 43 studentů EOA Děčín. Od budovy školy se odjíždělo v deset hodin ráno a čekala nás dvacetihodinová cesta.

V Sokolově jsme nabrali našeho nepostradatelného průvodce pana Klika. Přejížděli jsme přes Německo, Belgii a Nizozemí. Přes kanál La Manche jsme se dostali Eurotunelem. Po příjezdu do Londýna v časných ranních hodinách jsme vyrazili na celodenní prohlídku města. Jelikož jsme v autobuse neměli moc prostoru pro spánek, lépe řečeno žádný, byli jsme všichni zralí spíše na postel nežli na prohlídku Londýna. Přesto jsme přes Tower Bridge, londýnské City a Katedrálu Sv. Pavla došli až na Trafalgarské náměstí a kolem jedenácté hodiny jsme přesídlili do Hyde parku, odkud jsme spolu s dalšími tisíci lidmi sledovali královskou svatbu prince Williama a Kate Middletonové. Kolem osmé hodiny večerní jsme se dostali do anglických rodin.

Druhý den jsme navštívili Stratford, rodné město Williama Shakespeara. Zde se právě odehrávaly slavnosti na počest jeho narození. Odpoledne jsme přejeli na známý středověký hrad Warwick. Navečer jsme se pak přemístili do centra univerzitního města Oxfordu. Třetí den se konala výprava na Stonehenge. Tam bylo velice větrno. Odpoledne jsme vyrazili do lázeňského města Bath a ve večerních hodinách jsme si prohlédli katedrálu v Salisbury s nejvyšší kostelní věží v Anglii.

Poslední den náš čekalo letní sídlo samotné královny ve Windsoru. Podívali jsme se do interiéru zámku a viděli výměnu stráží. Autobus nás pak dovezl do Londýna k Buckinghamskému paláci. A poslední, ale pro nás nejzajímavější, byla návštěva muzea voskových figurín Madame Tussauds s úžasnou 4D projekcí “Marvel Super Heroes“. Na večeři nás vzal pan Klik do čínské restaurace v čínské čtvrti Londýna. Kolem desáté hodiny večerní jsme procházeli kolem místa konání královské svatby Westminster Abbey a Big Benu, který byl nádherně osvícen. V jedenáct hodin přijel autobus, který nás převážel během celého našeho pobytu, a nyní jsme v něm strávili posledních dvacet hodin. Cestou jsme si zazpívali písničky jako je například It’s a Long Way to Tipperary a Lady Godiva. Celý zájezd byl opravdu vydařený, počasí nám přálo. Velkým zážitkem byla právě královská svatba, kterou bychom jinak určitě neviděli na vlastní oči.

Děkujeme profesorům a hlavně panu průvodci za to, že to tam s námi vydrželi, a doufáme, že se jim tam s námi líbilo tak, jako nám s nimi :).

studentky K.Votápková, I.Meidlová, J. Luxíková